top of page

Bebek karyolası / beşiği güvenliği nasıl olmalı?

Güncelleme tarihi: 19 Nis 2023


Bebek karyolası seçerken ve kullanırken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli faktör vardır:

  1. Kalite: Karyola, güçlü bir yapıya sahip olmalı, yüksek kaliteli malzemelerden yapılmış olmalı ve tüm güvenlik standartlarına uygun olmalıdır. Karyola ve bebek mobilyalarını güvenilir üretici/markalardan temin etmeye özen gösterilmelidir. Bu ürünlerin kurşun ve zararlı maddeler içermediğinden emin olunmalıdır.

  2. Karyolanın doğru monte edildiğinden emin olun: Karyolanın tüm parçaları doğru şekilde takılmış ve sıkıca sabitlenmiş olmalıdır. Karyolanın montaj kılavuzunu dikkatlice okuyun ve talimatları izleyin.

  3. Karyolanın boyutu doğru seçilmelidir: Bebeğinizin yaşına ve boyutuna uygun bir karyola seçtiğinizden emin olun. Karyolanın içinde bebeğinizin rahatça yatabilmesi ve hareket edebilmesi için yeterli alan olmalıdır.

  4. Karyola çevresindeki alan temizlenmelidir: Karyola çevresinde duvardan veya raflardan düşebilecek nesneler bulunmamalı, mobilyalar, bebeğinizin karyoladan kendi kendine çıkmasına yardım edecek şeklide konumlandırılmamalıdır.

  5. Karyola korkulukları ve diğer güvenlik önlemleri doğru şekilde kullanılmalıdır: Bebeğinizin karyolada güvende kalması için, karyolanın korkulukları ve diğer güvenlik önlemleri doğru şekilde kullanılmalıdır. Korkuluklar yukarıda ve kilitli olmalıdır

  6. Karyolanın boyutu: Bebek karyolası, bebeğinizin uyku pozisyonunu rahatça alabilmesi için yeterli büyüklükte olmalıdır. Karyolanın iç kısmı en az 60x120 cm olmalıdır.

  7. Yatak: Karyolanın yatağı, bebeğinizin uyku pozisyonunu desteklemeli ve rahat bir uyku sağlamalıdır. Yatağın kalitesi, bebeğinizin uyku kalitesini doğrudan etkiler. Kaliteli malzemeden üretilmiş ve tercihen visco olmalıdır. Ayrıca, yatağın çıkarılabilir ve yıkanabilir olması da temizlik açısından önemlidir.

  8. Yatağın sertlik derecesi: Yatağın sertliği, bebeğinizin rahat bir uyku uyuyamamasına neden olabilir. Ayrıca yatak, bebeğinizin içine gömüleceği kadar yumuşak da olmamalıdır.

  9. Yatağın ölçüleri: Yatak ile karyola ölçüleri tam uyumlu olmalı ve yatak ile karyola arasında bebeğin sıkışabileceği tehlikeli boşluklar kalmamalıdr.

  10. Yükseklik: Karyolanın yanlarındaki parmaklıkların yüksekliği, bebeğinizin güvenliği açısından önemlidir. Parmaklık yüksekliği minimum 50 cm olmalıdır. Parmaklık aralarındaki boşluklar ise en fazla 6 cm olmalıdır. Karyolanın ayakları ile beraber toplam yüksekliği ise en fazla 120cm olmalıdır. Çok yüksek bir karyola, bebeğinizin tırmanıp atlaması gibi bir olasılıkta tehlikeli olabilir.

  11. Yerleştirme: Karyolanın doğru yerleştirilmesi, bebeğinizin güvenliği açısından önemlidir. Karyola, düz bir zemine yerleştirilmeli ve sallanmamalıdır. Karyola tekerlekli bir model ise hareket ettirmediğiniz zamanlarda tekerlek freni yardımıyla kilitlendiğinden emin olunmalıdır.

  12. Sağlıklı hava akışı: Karyolanın bulunduğu alan sık sık havalandırılmaya müsait olmalı, karyola parmaklıkları ise karyola içerisine sağlıklı hava akışını sağlayacak şekilde araları açık şekilde bırakılmalıdır.

  13. SIDS riskine dikkat edilmeli: Yenidoğan ve küçük bebeklerde kullanılan çarşaf lastikli olmalı ve gergin şekilde durmalıdır. Yastık, yorgan, battaniye gibi ürünler kullanılmamalıdır. Uyku tulumu kullanımı önerilir. Özellikle bebeğinizi yalnız bıraktığınız zamanlarda karyola içine peluş oyuncak vb ürünler koyulmamalıdır.

  14. Karyola içeriden çepeçevre kapatan koruyucular kullanılmamalı: İlk aylarda SIDS riski, ayağa kalkmaya başladığı dönemden sonra ise tehlikeli basamak oluşturması nedeniye bu tip koruyucular kullanılmamalıdır. Bu tip koruyucular özellikle yaz aylarında karyola içinde sağlıklı hava akışını da engelleyerek yeterli oksijen alımını düşürebilir.


 
 
 

Komentáre


bottom of page